Spanien Costa Blanca (Alicante/ Altea/ Albir / Calpe / Valencia)

Sidan handlar om cykling i regionen Valencia, med främsta utgångspunkt från orten Albir som ligger cirka 5,5 mil norr om Alicante (15 mil söder om själva orten Valencia). Närmaste flygplats för de rutter som beskrivs är således Alicante, transport tar ca 45 min därifrån. Bor du i Altea går det bra att använda rutterna utan justering då det bara är ett par km mellan Albir/Altea.

Några av de mer kända orter som ligger i närheten är Altea, Calpe, Denia, El Campello, Villa Joiosa & Benidorm.

Kartlänk

På sidan kan du hitta uppslag till turer av olika slag i området. Rutterna beskrivs med kartbild och annan relevant information. Varje rutt har också en QR kod + länk till Strava och nedladdningsbara GPX-filer. Tänk på att du behöver ha ett inlogg till Strava för att kunna öppna QR-koden samt länk.

Du kan även logga in direkt på min Google Drive för att hämta hem informationen:
Filarkiv Google Drive

Allmänt om området

Det här är ett område som är som gjort för att få bra cykelupplevelser! Det är enkelt att ta sig dit då det finns många flyglinjer med möjlighet till bra priser, från många orter i Sverige. Även boende går att hitta till väldigt bra priser under de mest intressanta perioderna för cykling. Sök hotell på orterna Altea, Albir eller Calpe – eller hyr en lägenhet via t ex Air Bnb.

Prisläget i området är bra, du äter och dricker på restaurang för ungefär 60% av priset hemma i Sverige. Det finns givetvis både dyrare och billigare alternativ men se det som ett riktmärke.

Hotell med inriktning mot cyklister finns i såväl Altea, Albir, Calpe och i Denia. På vinterhalvåret är dessa orter och specifika boenden ofta fulla av proffsstallen och andra upcoming teams.

Generellt kan man säga att Albir och Altea är orter med få höghus och har lite mer av den ”Spanska känslan” med vita hus och tegeltak. Calpe består av mycket höghus men har även villaområden och Denia är relativt likt Calpe men är lite plattare. Båda de sistnämnda har även populära sandstränder medan Altea och Albir har stenstränder. Prislägena på dessa orter är ungefär detsamma och utbud på restauranger, affärer etc är lika bra. Benidorm är en känd ort som i stort endast består av höghus & har en livlig atmosfär med mycket nattliv. Här kan vara lite tidskrävande att ta sig i/ur staden vid transport till cykelrutterna.

På alla dessa orter kan du hitta prisvärda alternativa boenden om du kan tänka dig att ha självhushåll, det finns gott om lägenheter och hus att hyra. Är ni flera som ska åka på resa kan det löna sig att dela på boende, ha frukost hemma och gå på restaurang på kvällarna då middagar går att få relativt billigt. Frågar man efter Menu del Dia får du dagens 2-eller 3-rätters menyer för mellan 10-15 euro i snitt. På många kinesiska och japanska restauranger kan du äta hur mycket du vill inklusive dryck av valfri sort för mellan 17-22 euro.

Klimat

Här kan du cykla året runt. Även under vintermånaderna – temperaturen ligger dagtid på runt 16-19 grader under januari som exempel. Man kan ha tur och få varmare dagar än så. Fastlandet ligger ett par tre grader varmare i temperatur året runt, än t ex Mallorca. Givetvis är det svalare tidigt på morgonen och uppe i bergen men det regnar sällan. Det räcker oftast med att ha armvärmare och väst i bakfickan – även uppe på topparna. Våren startar i februari och pågår till april, sen börjar en härlig försommar och i juni kommer sommaren som är väldigt varm, sällan under 30 grader dygnet runt. Hösten är behagligt varm fram till senare delen av oktober/november. December är likvärdig en Svensk vår i temperatur.

Från december- april är den verkliga högsäsongen för cyklisterna! Här är det då fullt av olika proffslag som är här på träningsläger. Det finns bra cykelhotell för den som vill ha det extra bekvämt. Befolkningen är vana med cyklister och respekterar oss, det är i stort sett bara kring de större orterna & längs havslinjen som det är intensiv trafik.

Läge & karaktär på cykling

Läget på orterna Albir/Altea/Calpe är perfekt – du har du inga långa transportsträckor för att ta dig upp i bergen, inom några kilometers avstånd har du påbörjat stigningen om du vill. Havet ligger i direkt anslutning till orterna vilket gör att du även kan cykla plattare turer som variation. Här finns mängder av alternativ till rutter – cyklingen passar därmed de flesta.

Området är mycket väl asfalterat och det finns oändligt många kombinationer av vägval att cykla på. Här finns såväl stora som mindre vägar som är inbäddade bland mandelträd, apelsinlundar, bergstoppar, vinrankor, fincas, caféer- ofta kryddade med en härlig havsutsikt. Den som har varit på Mallorca kan känna igen den Spanska atmosfären med skillnaden att detta är fastlandet vilket ger en än större yta och därmed variation än på ön.

Stigningarna här är varierande. Och många! Alternativen är oräkneliga och karaktären på dem är ”medel” även om det finns en hel del som är av tuffare slag så finns det gott om backar där lutningen ligger på mellan 6-9% och som inte är så våldsamt långa även om det finns sådana också. Ofta innehåller en rutt backe-utförskörning-backe-utförskörning osv. En platt runda här genererar åtminstone 6-700 höjdmeter då det är böljande terräng. Rekommenderad utväxling för att få bäst upplevelse är 11/32 eller 11/34 med kompakt eller semikompakt. Har du inte egen cykel med finns flera cykeluthyrningar med bra utbud.

Bra att veta är att eftersom du befinner dig på det Spanska fastlandet, finns det oftast bofasta i de byar som passeras. Det innebär att det nästan alltid finns en liten restaurang, mack, supermarket eller motsvarande för att kunna fylla på energidepåerna. Dock kan de ibland vara svåra att hitta då de inte alltid är uppmärkta men det går alltid att fråga en local som oftast hjälper till att visa vägen. I många byar finns det även drickbart bergsvatten i fontäner eller liknande anordningar, dessa kan man också fråga efter och leta efter i Strava (fontain).

Bonus!

På söndagar kan man åka pendeltåg gratis med sin cykel vilket gör att arean för cyklingen ökas ytterligare. Man kommer ända ned till Alicante (tågbyte i Benidorm) samt upp till Denia på den norra sidan av kusten med ”tram-tåget”. Länk till tåget hittar du HÄR.

Här kan du se lite bilder av vad som väntar när du väljer att åka hit för att cykla. Bläddra nedåt för att komma till rutterna.

Rutter & länkar

I beskrivningarna av rutten finns en översiktsbild med info om geografi, längd och höjd plus lite allmän info. Efter varje beskrivning finns en QR-kod till Strava, du kan också klicka på texten ”Länk till Stravarutt” så dirigeras du dit. Det förutsätter dock att du har ett konto och är inloggad på Strava. Där kan du sedan ”stjärnmarkera” rutten för att synka den & ladda in i din cykeldator. Fungerar inte detta kan du ladda hem GPX-filen som du hittar direkt nedanför Stravalänken.

Rutterna följer ingen särskild struktur utan är avsedda för att få uppslag till turer i området utan att behöva göra egna om man inte varit i där tidigare. Till varje rutt finns även en del bilder för att få en uppfattning om hur det kan se ut.

Rutt 1

Längd: 95 km
Höjdmeter: 1 800

Du passerar:
Albir-Finestrat- Port de Tudons- Benasau- Confrides- Guadelest- Callosa

Höjdprofil Rutt 1
1 Route: 95 km 1 800 hm

Beskrivning:
Relativt kort runda med ”lagom” mycket höjdmeter. Rutten går först upp via Finestrat som från det här hållet är en bra backe att värma upp i. Finestrat är vackert – särskilt om man kikar ut mellan palmbladen och ut över havet. Här finns fika precis när man rullar in i byn för den som behöver extra morgonkaffe. En bit efter Finestrat påbörjas stigningen Port de Tudons som från detta håll mäter 17 km, dock med en lutning som de flesta klarar av på mellan 5-8%. För den som behöver fylla på sina depåer bör man ta tillfället i akt och stanna i Sella, den sista byn på ett tag innan den längre delen av stigningen.

Väl uppe på Tudons kan man njuta av den fina utsikten innan en härlig utförskörning tar vid. Det här är en fin tur nedåt i dalen och om du cyklar här på våren (februari/mars) står mandelträden i full blom då du kommit ned till byn Alcoleja. Det är som en sagovärld med de rosa träden inbäddade mellan bergsknallarna.

I Alcoleja finns ett hål i väggen där man kan handla dricka och annan energi. Men – man får vara observant för stället syns knappt! Det är ett draperi som markerar ingången och det ligger precis då man svängt upp genom den lilla byn, på den högra sidan. Se även bilderna nedan för lokalisering.

Rutten går sedan uppåt över Confrides, en stigning av enkel karaktär och med några fina serpentinsvängar. Väl uppe på Confrides påbörjas sedan en lång utförskörning med fina vyer. Precis innan du passerar Guadelest finns en fin damm på vänster sida i dalen, som ofta syns i ögonvrån tack vare sin kristallblåa färg.

Den lilla byn Benimantell indikerar att du snart kommer att passera ett av Spaniens mest välbesökta turistmål, Castell de Guadelest. Du ser även kastellet till vänster inom kort. Här är det ofta mycket folk men i och med att det finns en större väg som biltrafiken i huvudsak väljer så är det relativt lugnt på vägen. Men det är bäst att passera här i lugn fart och passa på att njuta av den vackra vyn. Det finns även många fik och restauranger här om man vill njuta lite extra av atmosfären.

Utförskörningen fortsätter en bra bit innan du kommer ned till en skarp vänstersväng och passerar ett motormuseum. Här går det u svagt uppför en stund innan du kommer till Callosa dén Sarria. Nu är det nära hem och du får fortsätta att köra utför en bit, dock är denna väg lite böljande på sina ställen innan du kommer ned till Altea. och svänger tillbaka till Albir. Det här är en fin ”lagomrutt” med såväl överkomliga stigningar som vackra vyer!

QR-kod till Strava

Rutt 2

Längd: 130 km
Höjdmeter: 2 350

Du passerar:
Albir- Finestrat- Orxeta-Relleu-Port du Tudons- Penaguila-Benasau-Confrides- Guadelest-Callosa

Höjdprofil Rutt 2
2. Route 130 km 2 350hm

Beskrivning:

Vägen upp till Finestrat är bra som uppvärmning, en lättare stigning på cirka 17 km räknat från Albir. Uppe i Finestrat kan du stanna till om du behöver fylla på vätska, nästa naturliga stopp är Relleu efter en körning på ytterligare cirka 1-1,5 timme. Vägen till Orxeta går först nedåt, tills du kommer till en damm. Där svänger rutten in på en mindre väg och nu börjar en transportled till nästa dal. Denna väg är bitvis kuperad med korta och branta uppförslut. Efter några kilometer kommer du till en större väg där du tar höger in på den större vägen mot Relleu. Denna stigning är ”behaglig” och fin att cykla.

Väl uppe i Relleu kan du stanna till på ett av de mysiga fiken på huvudgatan, det är populära tillhåll för cyklister. Det finns även mindre affärer att handla i. Från Relleu fortsätter stigningen upp mot Port du Tudons och det finns flera vägval att göra. Denna går förbi Safariparken på den västra sidan. Vägunderlaget på denna del av rutten är inte av den bästa kvaliteten men det är fina vyer. Nedförskörningen till Penaguila är skakig då asfalten tyvärr är av den sämre sorten. Det går att välja annan väg nedåt, denna rutt körs bättre i omvänd riktning om man ska få ut mest nöje av den med bra utförskörning.

Från Penaguila kan du stanna vid fontänen som ligger precis då du svänger in till höger i byn, uppifrån Tudons sett. Fontänen ligger på den vänstra sidan mot en vägg (kran med bergsvatten). Här kan du också välja en rad olika alternativ för att ta dig hemåt igen. Denna rutt går över Confrides och Callosa, som i rutt nummer 1.

QR-kod till Strava

Rutt 3

Längd: 165 km
Höjdmeter: 3 100

Du passerar:
Finestrat- Port du Tudons -Alcoleija- Benilloba-Alcoy-Bocairent-Agres-Muro de Alcoy-Cocentaina-Benasau-Confrides-Guadelest-Callosa

Höjdprofil Rutt 3
3. Route 165 km 3 100 hm

Beskrivning:

Rutten går ut över Finestrat och sedan Port du Tudons, du avverkar relativt många höjdmeter av den totala rutten genom denna uppfart. Sedan fortsätter den bort till staden Alcoy, som är värd ett stopp, det är cirka 7 mil och 1 500 höjdmeter dit. Alcoy är en stor stad med bra atmosfär och det finns många ställen att stanna på.

Från Alcoy löper rutten sedan in i Parc de Mariola, en slingrande väg med lite sämre asfalt som underlag men med härlig natur. Här är det knappt någon trafik alls men en fin naturupplevelse med skiftande miljö. Slingan är i stort sett platt och det finns inte några ställen att fylla på. Den mäter någon mil innan du möter på lite större byar på nytt. Rutten löper sedan tillbaka över Muro de Alcoy och tillbaka till Benilloba.

Härifrån finns det flera vägval att ta sig hemåt om man vill justera rutten. Denna tar vägen över Confrides-Guadelest. En lång rutt med många möjligheter till både ytterligare höjdmeter och andra vägval, inte minst borta vid Alcoy där det finns fler stigningar att utforska.

QR kod till Strava

Rutt 4

Längd: 150 km
Höjdmeter: 2 700

Du passerar:
Callosa- Guadelest- Confrides-Benilloba- Cocentaina- Muro de Alcoy- Beniarrés- Beniaia- Tollos- Famorca- Castell de Castells- Tarbena-Callosa

Höjdprofil Rutt4
4. Route 150 km 2 700hm

Beskrivning: En längre rutt med många höjdmeter, lutningarna är dock överkomliga och ligger på mellan 6-10%. Många höjdmeter betas av de första 5 milen, därefter går det en del utför innan det går uppför igen mellan mil 8-10. Sen går det utför på nytt.

Det kan vara bra att planera in ett stopp i någon av de större byarna som passeras då det längst bort på rutten (efter Muro de Alcoy) är lite tunt med påfyllnadsmöjligheter. Under den här rutten får du många olika synintryck, under februari -mars står mandelträden i full blom och kräver minst ett fotostopp. Under den varmaste perioden av året är det istället grönt och frodigt och trafiken är väldigt lugn på stora delar av rutten.

Det finns många möjligheter att justera rutten för den som vill, det finns gott om vägar att utforska längs vägen. Rutten passerar dammen Beniarrés, där slingan runt vattnet är en platt väg med fin vy. Vägen tillbaka mot Albir/Altea går sedan över Castell de Castells. Här finns en liten vattenkran precis bredvid skylten som pekar upp mot Tarbena. Från vägkorset går det sedan uppför i cirka 7 kilometer. De första 3 av dem är tuffa – en energipåfyllning innan du trampar uppför kan vara bra att tänka på. Och vara beredd med lilla klingan! När du klarat den första biten är resterande del av stigningen betydligt snällare.

Väl uppe får du sedan din belöning, du kör på ett skrå uppepå dalen och här väntar en härligt böljande körning innan du kommer till Tarbena. Där fortsätter vägen nedåt och bjuder på härliga vyer. Snart kommer du till Callosa, vägen dit är lite böljande precis som den sista biten ned till Altea – där du sedan kan varva ned längs den platta havslinjen till Albir.

QR kod till Strava

Rutt 5

Längd: 82 km
Höjdmeter: 1 300

Du passerar:
Callosa dén Serria- Bolulla- Tarbena- Col de Rates- Parcent- Alcalali- Xalo- Norra Calp-Altea

Höjdprofil Rutt 5
5. route 81 km 1 300 hm

Beskrivning:

En lite kortare runda med ”lagom” mycket höjdmeter för en dag då du kanske har annat inplanerat än att enbart cykla.

Vägen upp till Callosa genom Altea är en bra uppvärmningsbacke med längre svepande lutning som inte tar musten ur dig. Vid Callosa går rutten sedan till höger, mot Bolulla, Tarbena och slutligen Col de Rates som är stigningen för dagen. Den mäter 15 km totalt men i det inräknas även en dalgång som löper utför innan du når toppen. Den här rutten är populär och på Col de Rates möts cyklister som cyklat den från olika håll. Du kommer att få härliga vyer där odlingar och bergsvyer avlöser varandra. Passa på att njuta av lugnet och den härliga utsikten medan du trampar dig uppför!

Stigningen pendlar mellan 4-9% men har också flera partier där det är flckt och till och med går lite utför.

Utförskörningen på andra sidan Col de Rates är även den njutningsfull, du har en härlig utsikt över havet bort till Denia och bra uppsikt under större delen av utförskörningen. Trafiken är lugn och det går att köra på med fart och hög säkerhet.

Då du kommit ned till Parcent svänger rutten till höger och du passerar Alcalicali, där cykelcafét Musette samlar många fikasugna cyklister. Vidare passerar du Xalo och därefterdär det blir lite kuperad terräng innan du svänger ned på en mindre väg i dalen. Denna kan ersättas med stora vägen ned mot Calpe men det här vägvalet ger en härlig känsla av att vara i Spanien och är inte lika vanlig att ta om man är ny i området. Här passeras små boendeområden och odlingar och liknelsen med Mallorcas vägar är slående.

Slutligen kommer du ned till Calpe, som man inte kan missa med sin välkända klippformation. Du kommer ut på den stora vägen som tyvärr ännu är det enda alternativet att ta sig tillbaka mot Altea och Albir. Denna väg är vältrafikerad och inte den roligaste men det går mycket utför efter krönet på Calpe så det är ändå oftast en behaglig avslutning. Du har en dryg mil kvar av rutten härifrån. Vägrenen är bred på nästan hela sträckan så att det går att samsas med bilarna.

Det här kan vara en bra ”kom-igång-rutt” om du inte varit här och är osäker på hur cyklingen är i området. Du får en bra känsla för stigningarnas karaktär och en hel del fina vyer. En bra start helt enkelt!

QR kod till Strava

Länk till Stravarutt

Nedladdningsbar GPX-fil

Rutt 6

Längd: 95 km
Höjdmeter: 1 550

Du passerar:
Callosa dén Serria- Bolulla- Tarbena- Col de Rates- Parcent- Alcalali- Xalo- Masserof- Sierra Bernia- Norra Calpe- Altea

Höjdprofil Rutt 6
6. Route 95km 1550 hm

Beskrivning:

Rutten tar vägen bakom tågstationen i Cap Negret upp till Callosa. Denna lite mindre väg ansluter till Altea la Vella och är att föredra istället för att ta den större vägen förbi Altea och uppåt.

Rutten går över Tarbena och Col de Rates, cirka 15 km med en överkomlig lutning som är både platt och går lite utför på vissa partier. Väl uppe på Rates får du sedan njuta av en härligt vidsträckt utsikt över berg, dal och hav.

Utförskörningen på Col de Rates är härlig med bra sikt och svepande partier. Då du kommit ned kör du via Parcent och Alcalcali där du också kan få en god fika på cyklistcafét Musette. En liten bit efter Xalo viker vägen uppåt höger och stigningen mot Sella Bernia startar. Den är en dryg mil med en snittlutning på endast 3,5% men då är starten av den oerhört snäll och pendlar sedan mellan 5-9% upp till toppen. På den här sidan är stigningen ganska ordinär med några natursköna avsnitt men det är när du kommit upp på toppen från det här hållet som den blir som bäst. Du möts av en härlig utsikt över havet. Vägen ned är sedan stundtals brant.

Utsikten på hela den här nervägen är väldigt trevlig och självklart får du se klippformationen i Calpe från ännu en ny vinkel! Tyvärr är asfalten lite knagglig hör och var men utsikten väger upp det. Tar du rutten från andra hållet är den bitvis rätt tuff med branta partier som du nu istället får bromsa dig genom. En fin rutt, lite ”lagom” både avseende längd och höjdmeter. Stigningarna är också relativt snälla så denna tur kan de allra flesta cykla utan att ta helt slut.

Utsikt över Calpe

QR-kod Strava

Rutt 7

Längd: 125 km
Höjdmeter: 2 100

Du passerar:
Benidorm- Villajoyosa- Busot- Cueva del Canelobre- Xixona- Torremanzanas- Relleu- Finestrat

Beskrivning:

7. Route 125 km 2 100hm

Rutten tar vägen ut genom Benidorm. För att köra denna väg bör man ge sig ut tidigt på morgonen då trafik och människor i Benidorm stökar omkring på cykelbanan på dagtid. Det går det att köra på gatan en liten bit ovanför denna sträckning i Benidorm istället, ungefär halvvägs ned på den röda långa cykelbanan i Benidorm tar du du höger och sedan svänger du ned till vänster då du kommer ett par km bort så att du kommer ned i slutet av havslinjen igen. Å andra sidan kan det vara kul att ha sett Benidorm åtminstone en gång under sin vistelse.

Du passerar sedan Villajoyosa och fortsätter på den stora vägen N332 nästan ända bort till El Campello. Den här vägen är rätt vältrafikerad men det finns bra vägrenar så det ska inte kännas farligt att köra här. Dock är det inte världens roligaste sträcka så vill man ha det mer lugnt och behagligt bör man rita om vägen ned till Busot.

Dalen som rutten går upp i är lite mer ökenliknande än i rutterna 1-6.

Det är inte lika mycket växtlighet, vägen är lång och svepande med bra uppsikt. Det ger lite variation till de andra dalarna i området. Till Busot går det svagt uppför. Busot är för övrigt en mysig Spansk by där man kan passa på att stanna till för att få en fika bland lokalbefolkningen.

Vägen fortsätter sedan upp mot grottorna Cueva del Canelobre, som är en avsticksväg ovanför Busot på kartan. Denna väg går uppför i några kilometer och kan avstås om man inte vill se grottformationerna i bergen, då fortsätter man bara rakt fram istället.

Även Xixona är en mysig liten by som kan vara värd ett stopp om man inte har bråttom, åk då in på själva huvudgatan och ta dig uppför i någon av tvärgatorna. När man sen åker ur byn kan man se hur husen liksom hänger över vägkanten och är staplade på varandra. Rutten går vidare till Torremanzanas härifrån, som liksom de andra byarna är mysig och även populär att stanna till i bland cyklister av olika slag. Ofta ser du att byar har dubbla namn på kartor/ skyltar då det härstammar från två olika språk i regionen.

Den här rutten går sedan över Relleu på hemvägen, utförskörningen är stundtals brant ner dit. Självklart blir det också en del kullar att trampa sig över – det är sällan nedför exakt hela vägen här. Samma sak är det med vägen tillbaka till Albir/Altea, som i detta fall passerar Finestrat. Då man cyklar åt andra hållet får man uppfattningen om att det ska vara en lång härlig utförskörning dit men det är några höjdmeter att ta sig uppför innan man får njuta helt och fullt.

Det här är en fin rutt med flera gulliga Spanska byar, låt dig inte luras av den lite trista inledande delen på transportsträckan på N332 – den kommer du glömma då du cyklar uppåt och får ta del av den Spanska landsbygden!

QR-kod till Strava

Rutt 8

Längd: 150 km
Höjdmeter: 1 500

Du passerar:
Altea- Calpe- Moraira- Xabia – Denia -Oliva- Pego- Pedreguer- Teulada- Benissa- Calpe

Höjdprofil rutt 8
8. Route 150 km 1 500 hm

Beskrivning:

Rutten går längs med kustvägen upp till Moraira, denna väg kan vara väl trafikerad så det är bra att komma iväg någorlunda tidigt för att få en behagligare tur. Det är i första hand den första 1,5 milen till Calpe som är hårdast trafikerad, därefter blir det lugnare.

Rutten går längs Morairas kust, man kan även välja att köra den större vägen mot Benitachell istället för att svänga till höger mot hamnen i Moraira. Efter Moraira kör man upp i bostadsområden där det är rejält backigt på sina håll. Här får man hålla koll på GPSen då den ibland tappar signalen och virrar omkring samtidigt som man har fullt upp med att hitta lättaste växeln på cykeln.

Efter detta avsnitt följer en härlig ”bakväg” tlll Xabia som sedan ansluter till havslinjen på nytt – där och då blir turistkänslan mer påtaglig än på länge. Restauranger radas upp längs strandkanten och här är det mycket folk under de varma perioderna på året.

Mellan Xabia och Denia ligger ett berg och därmed en stigning, El Montgo. Det går uppför i dryga 5 km med ett snitt på 6,5%. Det är en fin tur och på toppen är utsikten magnifik med en svårslagen vy över havslinjen och Denia. Utförskörningen är också fin, efter den blir det platt körning i dryga 2 mil förbi Denia. Även här är det mycket folk och en hög turistkänsla.

Vägen upp till Oliva och sedermera Pego går delvis på en väl trafikerad väg. Man kan köra på insidan av den stora vägen som ett alternativ. Den stora vägen är inte det roligaste avsnittet men ganska snart kommer du bort från denna och får börja trampa uppför på nytt. Pego området har drabbats hårt av skogsbränder under sommaren 2022 och är delar av rutten kan vara utbränd och påverka intrycket av vyerna.

Det går sedan uppför ett par gånger med stigningar om 7-10 km. De är dock inte så branta. Belöningen får du när du nått Benissa – där väntar en härlig utförsåkning och så där härliga vyer man kommer att minnas de mörka vinterdagarna. Avslutningen är samma som inledningen, Calpe fast åt andra hållet.

En lång men ändå en ”platt” runda för att vara med en sådan distans. De 1 500 höjdmetrarna på rutten är uppdelade i flera olika partier vilket gör att den totalt sett inte känns så backig. Vill man ha en lugnare/kortare hemfärd kan man hoppa på Tram-tåget på någon av stationerna längs vägen. Det är möjligt att åka från Denia (dock har det varit reparationer de fyra första stationerna från Denia räknat & ersättningsbuss går då mellan Denia-Gata. Det går fint att lasta in cykeln i lastutrymmet på bussen).

QR-kod till Strava

Länk till Stravarutt

Nedladdningsbar GPX-fil

Rutt 9

Längd: 45 km
Höjdmeter: 800

Du passerar:
Finestrat- Puig Campana- Finestrat

Beskrivning:

9. Route 45km 800hm

Det här en kort rutt för en dag då du vill göra annat än enbart cykla. Du kör ”innevägen” upp genom Alfas del Pi, en lokalväg som passar bra att värma upp i före du kommer till vägen upp till Finestrat. Stigningen som tar vid är en bra ”köra-på” backe med några flackare partier och inte så brant lutning.

Väl i Finestrat går rutten upp i Naturparken kring Puig Campana, berget som upptar synfältet. Slingan går uppför i starten med något lite brantare parti men den naturnära upplevelsen står i centrum då du cyklar här och backarna känns sekundära.

Det är värt att stanna för att njuta av utsikten då du kommit upp på något av krönen, det blåa havet med Benidorm och Villajoyosa i front och bergstoppen är rofyllt att vila ögonen på.

Slingan kommer sedan ut på den lite större vägen som leder till Relleu/Port du Tudons ifall du svänger höger. Denna rutt svänger till vänster och tar dig tillbaka till Finestrat. Det går givetvis fint att förlänga rutten åt flera olika håll för den som vill ha en längre dag i sadeln.

QR-kod till Strava

Rutt 10

Längd: 125 km
Höjdmeter: 2550

Du passerar:

Altea- Callosa – Col de Rates- Alcalali- Orba- Sagra- Vall d´Ebo- Castell de Castells- Tarbena- Callosa- Altea

10. Route 125km 2550 hm

Beskrivning:

10. Route 125 km 2550 hm

Uppfarten över Callosa kan du vid det här laget, Col de Rates och ned till Alcalali. Här kan det idag vara värt att stanna vid Musette eller Petrol Station och fylla på då det är lite glesare mellan påfyllnadsmöjligheterna bortöver där rutten går. Alternativt vid Orba/Pego strax efteråt.

Avsnittet från Col de Rates bort över Orba och utkanten av Pego går utför/är flackt. Det här området har delvis drabbats av bränder under sommaren-22 så vissa partier kan vara utbrända och påverka upplevelsen av den.

Vid Pego svänger du sedan upp i Vall dÉbo och har en 8 km stigning med en snittlutning på ca 6% framför dig. Det här är en vy-stigning i stort sett hela tiden, vägen kantas av vita stenblock och havet ligger i ryggen. Det syns vid vänstersvängarna och då du kör på bergskammen. Passa på att köra denna rutt en vacker dag när du har solsken så kommer du få en väldigt härlig cykelupplevelse.

Du kommer sedan att köra ned och så småningom in på en mindre väg genom dalen, som känns lika öde som den är vacker. Här är det bara du, en smal slingrande väg och möjligen ett gäng får som förgyller vykortsbilden. Det är låg risk för trafik här så det går att köra på rätt bra även om uppsikten ibland är skymd och man inte riktigt vet vad som väntar runt hörnet. En härlig naturupplevelse!

Denna rutt kommer sedan att svänga höger upp på vägen mot Castell de Castells. Man kan också köra ned till vänster, i det fallet kommer man tillbaka till Col de Rates och kan ta den vägen hem. Vägvalet på denna rutt innebär först en lång slakmota och sedan några tuffa kilometer från Castell på vägen upp till Tarbena. Dock är denna stigning relativt kort och den blir snällare efter de första kilometrarna. Uppe på toppen är det sedan en fin körning ned till Tarbena, Bolulla och sedermera Callosa-Altea.

Det här är en fin runda med härliga vyer, passar allra bäst en solig dag för att göra sig allra bäst rättvisa. Det är bra att ha med en extra slang om du skulle få punktering i Vall dÉbo eftersom det är glest med trafik och andra cyklister/människor där.

QR-kod till Strava

Rutt 11

Längd: 110 km
Höjdmeter: 2200

Du passerar:

Altea- Callosa – Sa Crueta – Castell de Castell – Venta el Collao – Fleix – La Vall de Laguar – Murla – Alcalcali -Col de Rates – Callosa

11. Route 110 km 2200hm

Beskrivning:

Uppfarten över Callosa kan du vid det här laget, vidare över Tarbena där du sedan tar till vänster och kör över Sa Crueta. Detta vägval kräver en blick över axeln för att njuta av de vackra vyerna över dalen bort mot Col de Rates. Du har en härlig, böljande körning i några kilometer innan en brant knäppa talar om att du kommit till Sa Crueta /780 möh). Härifrån har du nu en 7 km lång utförskörning ner till Castell de Castell, de sista kilometrarna är branta och det är bra att vara lite varsam med farten då det är skymda kurvor ned.

I Castell de Castell, precis då du kommit ned för hela backen, finns det en fontän att fylla på sina flaskor i. Dels står det en vattenpump precis vid broöverfarten, dels kan du kliva av cykeln och smita ned för trappan bland träden – gå längst bort och sedan ned till vänster så finns det bergsvatten på murväggen (förutsätter att det inte varit alltför torrt länge). Se bilder nedan.

Du kör sedan till höger och fortsätter i cirka 6 kilometer, avfarten som går upp till Vall de Laguar ligger på vänstra sidan. Den är lätt att missa så håll ögonen på GPS:en för att slippa vända tillbaka. Första biten på vägen är ganska knagglig och intetsägande, ibland undrar man om det verkligen går att komma nånstans genom att fortsätta. Det gör det! Och det blir finare ju längre upp man kommer så fortsätt, du kommer att få både branta som flackare partier och framförallt fina vyer att vila ögonen på då du tagit dig upp en bit. Stigningen heter Collao Laguar och är cirka 6 km med en lutning på ca 7% i snitt från det här hållet. Längst upp finns en restaurang, det är dock oklart hur öppet tiderna är då den ligger ensligt.

Väl uppe har du nu en superfin vy över Vall dÉbo och orterna öster om den. Här är det fotoläge och du har också en rolig utförskörning framför dig. Lite varning dock för att det ligger väghinder på de första kilometrarna ned så det är värt att ta det någorlunda varsamt med farten ned.

Vid orten Fleix Tar du vägen ned mot Vall de Laguar (Obs rutten är lite fel här och innehåller en vändning tillbaka för att komma på rätt väg). Håll utkik efter fontänen Font del Gel om du har behov av att fylla på dina flaskor, den ligger till höger i en kurva efter ett par kilometer. Den här rutten går sedan över Murla till Alcalcali, det finns dock flera olika vägval att ta sig nedåt så vill man cykla längre är det värt att titta på alternativa val i Vall de Laguar.

Från Alcalcali går den här rutten över Col de Rates på väg tillbaka till Callosa och Albir. Det finns plattare alternativ att välja om man är ”klar med stigningar för dagen”, över Benissa och Calpe. Dessa innebär dock större vägar och mer trafik under vissa partier. Det här är en rutt för dig som vill få en dag med bra höjdmeter, justa vyer och naturnära upplevelser. Inklusive goda möjligheter till att stanna för fika/lunch efter ungefär halva rundan.

Uppför Collao
Utför, mot Vall de Laguar

QR- kod till Strava

Rutt 12

Längd: ca 70 km
Höjdmeter: 1 000

Du passerar:

Altea- Callosa – Castell de Guadelest – Benimantell – Beniarda – Callosa- Altea

Beskrivning:

Den här rutten är perfekt om du vill ha en kortare runda men ändå få lite höjdmeter och vackra vyer att vila ögonen på. Du värmer upp i backen till Callosa, där du sedan viker till vänster och fortsätter upp mot Castell de Guadelest. Från Callosa och upp till själva platsen Castell de Guadalest är det 1 mil där det första fyra kilometrarna är böljande och bjuder på en fin vy. Om man är några tsycken är det kul att öka farten och köra lite fartökningsträning här.

Du kommer sedan till en liten utförslöpa med ett motormuseum på vänster sida. Efter detta parti börjar själva huvudstigningen som är dryga 5,5 km med en snittlutning på 4,7%. Här kan du få en bra, lite längre backintervall med lite olika branta partier varvat med sträckor där det flackar ut och ger utrymme att hämta andan. På slutet av stigningen tornar det vackra fortet i Castell de Guadelest upp sig på din högra sida och det är värt att titta upp för att njuta av vyerna! 12. Route 70 km 1000 hm

Väl uppe i Guadelest är det stor möjlighet att hamna i ett litet myller av bilar, bussar och människor som ska besöka den lilla byn och castellet.

Det kan vara lite kaosartat på denna plats, det är ett av Spaniens mest besökta turistmål, men för det mesta går det smidigt att fortsätta cykla förbi och komma bort från detta.

Du kör mot Alcoi och fortsätter en liten bit innan avtagsvägen till Beniarda kommer, där du viker ner till höger. Det är en rätt brant väg med lite skarpa kurvor ner till den lilla byn och det kan vara bra att bromsa in före du kommer in i själva byn. Denna ska du åka rakt igenom, man håller lite till vänster genom den och följer den naturliga vägen genom den trånga vägen mellan husen.
Efter några hundra meter kommer du ut på baksidan av byn och det går en väg ner till vänster som nu fortsätter runt sjön.

Byn Beniarda som du kör igenom för att komma runt sjön

För att åka runt sjön och så småningom komma tillbaka till den större vägen till/från Guadelest, håller du det högra vägvalet när det kommer korsningar. Det är grundregeln här. Det finns även vägval som tar dig till andra ställen – Castell de Castell som exempel. Det kan vara värt att utforska även dessa vägar såklart men då blir rutten längre och innehåller också fler höjdmeter.

Denna rundslinga går längs sjökanten och bjuder på vackra vyer, särskilt mot slutet då det kristallblåa vattnet syns extra tydligt. Vägen är i huvudsak av bra kvalitet med vissa undantag av knagglig asfalt, man kan absolut köra på här men det kan komma både bilar, andra transportmedel och människor som promenerar längs den. Håll dig på höger sida med andra ord, det är ofta skymd sikt och många åker på eldrivna fordon som inte hörs så väl. Vägen är också stundtals böljande och är allmänt härlig att ta sig runt.

I slutet av slingan kommer du till dammen, där du tar dig över en bro innan du viker av upp mot huvudvägen genom en skogsbeklädd väg. Du kommer tillbaka till vägen som leder till Guadelest (höger vid vägkorsningen) men denna rutt viker tillbaka ner mot Callosa, alltså vänster vägval. Vill du ha variation kan du istället åka upp mot Guadelest och ta vägen som går ned mot La Nucia och Benidorm vid Castell de Guadelest. Denna är bitvis dock rätt utmanande med höjdmeter som går både upp och ned med tuffa %.

Rutten går ned via Altea och tillbaka hem, här kan du variera dig och köra mot La Nucia/Altea/Albir vid Callosa om du vill.

Rutten runt pölen bör köras en solig dag för att få maximal synupplevelse av det blåa vattnet

QR kod till Strava

12. Route 70 km 1000 hm

Länk till Stravarutt

Länk till nedladdningsbar GPX fil

%d bloggare gillar detta: