Race Around Denmark (RAD)

Med start kl 16:00 den 26 maj i Hornslet, Danmark, väntar 82 mils cykling runt Jylland i loppet Race Around Denmark .

Jag startar i klassen Solo Supported 800 där tidsgränsen för loppet är 42 timmar för kvinnor & 37 timmar för män. Denna är satt som en kvalificeringsgräns för Race Across America (RAAM). Man kan givetvis cykla långsammare än vad som står ovan men då uteblir en säkrad biljett för att kunna starta i Amerika. En kvalplats kan nyttjas inom en tidsram om två år.

Race Around Denmark kan även köras i den dubbla distansen, både supporterat och osupporterat. Jag har flera andra aktiviteter inplanerade under det här året vilket är den huvudsakliga anledningen till att jag kör den kortare distansen. Jag vill ha möjlighet att kunna kvalificera mig till RAAM men kör jag den dubbla distansen behöver kroppen betydligt mer återhämtning än på den kortare. I år känns det viktigare för mig att få ett ordentligt bra träningsår som grund för kommande äventyr – det tog nästan ett halvår att helt återhämta mig från Drömgränsen. Nu när jag byggt upp mig igen känns det bra att kunna träna ordentligt och stärka mig på nytt.

Har haft en bra träningsvår

RAD går runt Jylland, i stort sett är det enligt förra årets rutt (bild nedan). Det är kanske lite förvånande att loppet utöver de 82 milen innehåller nästan 5 000 höjdmeter? Men vaddå – Danmark är ju platt tänker de flesta. Nä, det kan jag meddela att det inte är! Möjligtvis från en bil men inte på cykel. Jag har cyklat på Själland tidigare och även där var det betydligt många fler höjdmeter än vad jag minns att jag fick lära mig i skolan. Dock är det inga ”monsterbackar” utan de är relativt korta & många. Som synes kommer ett gäng av dem från mil 60 och de sista 22 milen av loppet – jag lär få kämpa ordentligt när jag är som tröttast. Det blir spännande att se hur jag grejar det!

Preliminär rutt (från 2021)

Min planering inför RAD är till största delen klar, jag kommer att köra på min Specialized Tarmac 7 Pro i huvudsak. Det gjorde jag ju även under Drömgränsen vilket fungerade fint. Därutöver kommer jag ha min reservcykel, en Cannondale CAAD12.

Min grymma Specialized

Jag har ju servicebil så om jag får problem eller punkor behöver jag inte tappa värdefull tid utan få ett nytt hjul, ny cykel. Det blir lätt punkor i Danmark, särskilt vid regnväder så det känns bra att veta att jag kan få snabb support när det behövs. I servicebilen sitter Ulf och Anders, som båda var med under Drömgränsen. Det känns väldigt tryggt för mig att ha dem med igen. Både jag och de lärde oss väldigt mycket av den här typen av cykling när jag körde genom Sverige.

Inte minst vad det gäller att skydda baken innan det blir skav, att byta kläder ofta och hålla kroppstemperaturen i balans både vid värme och kyla.

Compeed- håller skaven borta

Vi vet också vad jag klarar av att äta, vilket är bland det viktigaste att ha kunskap om. Lärdomarna från förra gången kan jag och de nu förfina och ta vara på för att klara detta så bra som möjligt.

Portabel mixer för smoothies- ett måste!

Upplägget är än så länge ritat i grova drag, tävlingsorganisationen ger ut den officiella banan cirka en vecka i förväg så jag väntar på den innan vi spikar alla definitiva planer. Övergripande tänker jag som planeringen visar nedan, dock justeras planen utefter väder och vind såklart. Blåser det och regnar mycket kommer allt ta längre tid, det vet man från början. Vi håller tummarna för överkomligt väder!

PLANERING

PassAntal timmarTid på dygnetAntal milTotalt milHöjdmVilaNotering
Start Tors 26/516:00
1622:0015750
Vila0,522:300,5Nya byxor, varma skor, skoöverdrag, lång underställströja, jacka eller motsvarande
Lampor!
2 604:301530750Fre 27/5
Vila0,505:000,5Nya byxor, kortärmat, benvärmare, armvärmare, väst
3611:001545700
Vila0,511:300,5Nya byxor, kortärmat, kortbent
4617:301560200
Vila0,518:000,5Nya byxor, varma strumpor, armvärmare, väst
Lampor!
5600:0015751 300Lö 28/5
Vila0,500:300,5Nya byxor, varma strumpor, skoöverdrag, lång underställströja, jacka eller motsvarande, buff, pannband
63,504:008831 300Finish
Totalt36832,5

Man kommer kunna följa mig via Race Around Denmarks GPS tracker, info om den publicerar jag på mina sociala kanaler när jag har info om den.

Förhoppningsvis är jag och crew i mål senast 09:59 lördag den 28 maj, efter max 41 timmar och 59 minuter. Håll tummarna!

2 svar till “Race Around Denmark (RAD)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: