Det stora påsktestet -Ram mot stolpe i vårens väskfight!

Nu när våren äntligen är på gång och vägarna börjar sopas kanske antalet punkor i hushållet kan minska. Jo, många har påpekat att det är tubeless som gäller. Jag vet. Men efter att ha gjort ett amatörtest som inte blev särskilt lyckat får slangarna fortsatt förtroende och vara de som åker med i miniväskan på rundorna ett tag till. Jag är dock öppen för erbjudanden om att få det att funka :o)

Förra året var ju präglat av många längre turer av bike-packing-style och då åkte de lite större väskorna på hojen i ur och skur. I år är det mer racer som gäller och eftersom jag har en tendens att köra rundor av det lite längre slaget så går utrymmet i bakfickan åt till sockerrelaterade prylar. Lagningsprylar är förpassade till väskplatsen och det här testet ska stilla min nyfikenhet kring vad som är bäst att frakta måste-ha-prylar i.

Det handlar om att utmana ramväskan mot sadelstolpsväskan. Kan en liten ramväska vara ett alternativ till den traditionella sadelväskan? Så jäkla exciting!

Nåt måste man ju roa sig med när världen är lite nedstängd så här i Coronatider och för min del passade det bra att göra ett test av dessa två när vi ändå skulle långcykla ner till Malmö på långfredagen. Jag ska dock erkänna att det sved att sätta ramväskan på racern – den kommer normalt sett inte prydas med en sån typ av väska men jag behövde komma åt grejer lite enkelt utan att behöva ta stora väskan på styret. Nu fick det bli så men annars tänker jag att den lämpar sig bättre på Gravelhojen som är lite mer rough.

Sagt och gjort! Cykelväskorna levererades på nolltid från webbutiken Tooorch och är av modellerna:

Blackburn Outpost Corner 0,7 liter (bilden nedan)

Blackburn Grid Medium Seat Bag 0,6 liter (bilden nedan)

Sadelväskan

Jag testade sadelväskan på en kortare tur och då på Graveln. En sån väska är jag van att ha så det känns inte som nåt direkt nytt men den här modellen har jag inte testat tidigare. Den såg rätt stor ut när den låg på bordet- 0,7 liter är ju relativt mycket och stort om det ska se anständigt ut. Men! Det braiga är ju att man får plats med slang, verktyg, patroner och nåt mer som kan vara bra att cykla runt med. Extra vantar, powerbank, en slang till eller nåt att äta till exempel. Den hade också en ficka som man kan lägga saker som riskerar att komma bort eller skava mot slangen i sadelväskan.

Men hur ser den här bagen ut på cykeln egentligen? Jag blev faktiskt förvånad när jag satte den på stolpen, den var superenkel att spänna till så att den liksom smälter ihop med sadeln och den kändes inte alls så stor som den såg ut i opackad form. Kanske inte den snyggaste jag sett men riktigt praktisk och rymlig. Den får väl godkänt och kommer åka med i ruskväder, i skogen och på grusrundorna där det inte spelar så stor roll hur det hela ser ut. Bonus för att den har vattenavstötande och även reflekterande material (på sidorna) så att den syns i skymning/mörker om det kommer trafik.

Sadelväskan syns på de två övre bilderna nedan.

Ramväskan

Ramväskan åkte som sagt på min nya landsvägscykel och jag vill verkligen betona att detta inte kommer vara en vanlig syn framöver utan det är i så fall mer aktuellt på Graveln. Jag har givetvis testat att sätta den på båda cyklarna vilket ni ser på de nedre bilderna här ovan (Gravel i mitten).

Den här väskan är i storlek 0,1 l större än sadelväskan. Man borde alltså få plats med ännu mer saker i denna. Det var inga problem att få ner slang, patron, verktyg i den. Så det åkte ner ett par extra vantar också. Den får ett plus för att den är praktiskt ”inredd” med en ficka som man kan stoppa ned kolsyrepumpen i så att den håller sig på plats. Jag vet inte hur många såna jag har köpt de senare åren, de verkar vara som strumpor och ätas upp av nåt sorts osynligt väskmonster. Det är bra att veta att den ligger kvar när man gräver där i fickan.

Jag tänkte att den här väskan skulle innebära att jag slapp kränga av mig vintervantarna och lätt bara stoppa handen nedåt för att få upp t ex en bar eller nåt annat gott att tugga på under mina rundor. Men nej det funkar inte, dragkedjan sitter dumt till och runt kanten på väskan vilket gör det svårt att hitta dragkedje-prylen (som tydligen heter kläpp) och dra i den utan att allt trillar rakt ut och ned. Oh no! Här blir det minus. Man vill ju ha sockret i munnen, inte på asfalten!

För övrigt är även ramväskan vattenavvisande och sitter stabilt utan att ta nån större plats. Dock blir det lite trångt att få upp den främre vattenflaskan både på Graveln och landsvägshojen med väskan på. Lite otympligt och jag är livrädd att lacken på ramen ska bli skavd när jag kränger upp flaskan mot väskan. Nä, den här väskan gör sig nog bäst på en Mtb eller cykel med lite större ramstorlek (jag kör 54 på Gravel och 56 på Lvg).

Sammanfattning

Jag föredrar helt klart sadelväskan framför ramväskan. Dock var ramväskan ett bra komplement när jag behövde en mindre väska utöver den stora packväskan bak på fredagens långtur, så i det syftet kan jag tänka mig att den åker på igen. Men sadelväskan är en vinnare i mina ögon. Förutom att den är lättare att trycka ned saker i så slipper man ju dessutom se den när den sitter där bak plus att man slipper oroas för att lacken ska bli skavd (även om remmar som medföljer är mjuka).

Nej, racern ska absolut inte se ut på detta sätt, det är verkligen ett undantag på grund av påskyra och att det var lite kul att testa alternativ. På bilden ovan har jag alltså min stora packväska och sen den lilla ramväskan på.

Annars är ju det här med väskor roligt överlag – möjligheterna att upptäcka både gamla som nya ställen när man åker omkring med saker i väskor på cykeln är oändliga! Så här i Coronatider är det ju också en riktigt bra aktivitet – för stor som liten och nåt som de flesta kan göra. Perfekt om man vill uppleva rörelse, natur, få frisk luft och samtidigt kunna ta sig längre sträckor än om man t ex promenerar.

Det finns många ställen att hitta bra väskor på, webbutiken Tooorch som jag valde har bra utbud och bra leveranstider & villkor så den kan jag varmt rekommendera. Enjoy your ride!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: