Summering av Biketour Nya Zeeland

Summeringen baseras på totalt 4 veckors ledighet. Vi reste mellan december/januari och cyklade totalt 177 mil, 17 500 höjdmeter & ca 90 timmar. Detta under 19 etapper vilket innebar cirka 9 mil om dagen i genomsnitt (några kortare/några längre). Cyklingen var till 70% på grus/skogsväg och ca 30% asfalt.

En sådan här resa är fullt genomförbar för många om man planerar sin ledighet, är någorlunda tränad och har förutsättningar att spara pengar för resan. Nedan är vår sammanfattning av biketouren:

Planering av rutter

Det första vi bestämde oss för var att inte cykla för att samla mil på asfalt. Detta mot bakgrund av att vi blivit varnade för att trafiksituationen på Nya Zeeland är hetsig och för att vi i första hand ville uppleva den fantastiska natur som landet erbjuder. Då vi bokat flyg tur- och retur till Auckland planerade vi 3 veckor på Nordön och 1 vecka på Sydön. Mer räckte tyvärr inte tiden till – touringcykling tar ju längre tid än vanlig landsvägscykling.

Vi kontaktade företaget Natural High för att hyra cyklar och passade på att ställa frågor kring cykelleder i landet. Från dem beställde vi också böcker med information om olika cykeltrails på Nord- respektive Sydön. Därutöver använde vi nätet och i första hand sidan New Zealand Cycle Trail plus Google Maps för att planera.

Med böckerna i ena handen och Google Maps i andra ritade vi en tänkt rutt beroende på hur cykeltrailsen hängde ihop med varandra. Vi kollade terrängen, tillgång till boenden & sevärdheter runt respektive trail för att kunna dela upp logiska dagsetapper. Rutterna ritade vi sedan in på Strava och skickade till Garmin. Vi köpte också tilläggskartor för Nya Zeeland på Garmin för att ha tillgång till kartvyn på plats.

Totalt planerade vi 19 rutter mellan 3-15 mil långa & höjdmeter mellan 100-1 800. Därutöver planerade vi 4 dagar för att transportera oss på annat sätt än cykel och för andra aktiviteter.

Man får tänka på att det tar längre tid att bikepacka än att cykla hemma. Nya Zeeland är rätt kuperat, trailsen går på grus eller i skog, packningen påverkar vikt & köregenskaper, det blåser mycket och kan komma ihållande monsunregn. Allt tar längre tid än hemma helt enkelt och det behöver man tänka på vid planering av rutter.

Nedan är vår totala rutt, dagsetapperna finns i separata inlägg från dec 2019/jan 2020 samt på min Strava.

Cykeltrails & allmänna vägar

Med facit i hand var det helt rätt att planera för att cykla på trails i första hand. De gånger vi körde på allmän väg kantades det alltid av lite obehag. Den tillåtna hastigheten är ofta 100km/h och uppåt – även på småvägar. De flesta kör väldigt fort och en del även mycket nära. Lastbilarna kör alltid för fort och vindsuget från dem är obehagligt oavsett vilken sida av vägen de kör på.

Vägrenarna är oftast smala – om de finns. Det är också mycket turister som kör bil/husbil på vägarna. Alla tycker inte om oss – precis som hemma – och har behov av att visa det på olika sätt.

Cykla på Highway 1 – inte favoritvägen direkt

Vyerna på de allmänna, större vägarna går heller inte att jämföra med cykeltrailsen. Det är oftast rätt ”alldagliga” vyer och man missar det storslagna som naturen erbjuder. Jag skulle alla gånger rekommendera att välja rutter som går på trails om man ska biketoura på Nya Zeeland och prioritera packning/boendeform/distans utefter det.

Det är bra att läsa på om de trails man planerar att köra. Vissa är advanced vilket kan innebära att hela dagsrutten kapsejsar om det inte finns med i planeringen eller om det inte finns en alternativ väg att fly till om det blir för tufft. Det finns bra information på nätet via till exempel New Zealand Cycle Trail och Cycling Must Do´s .

Respektive trail har ofta en egen hemsida (googla). Där står också om olika sevärdheter kring trailsen vilket är roligt att ha lite koll på.

Tips! Ladda även hem appen ”Great Rides App” till din telefon – en bra guide till alla Trails med kartor, sevärdheter, boenden etc. Den går även att ha i offlineläge när man är på plats. Vi hade stor användning av den när vi inte fattade var trailen startade eller om man kunde köra alternativa rutter.

Här är lite exempel på hur cykeltrailsen kan se ut. De är verkligen fantastiska.

Kostnader

Vi åkte under peakseason vilket gör att prisläget är lite högre än om man väljer annan period. Vi prioriterade att inte campa, dels för att slippa extra packning men också för att kunna sova ordentligt. Vi valde i första hand B&B i ett mellanprisläge på ca 1 000SEK /natt för 2 personer. Ibland bodde vi på hotell några nätter vilket var dyrare.

B&B-boendena håller hög standard och ger en personligare inramning på resan. Vi skulle välja det till 100% vid en ny planering. Det ingår i stort sett alltid frukost vilket gör att man ”får det på köpet” och ger en bra grund för en aktiv dag.

Vi valde att cykla på båda öarna och löste det genom att hyra cyklar i Auckland och lämna dem i Christchurch. Det innebar transportkostnader mellan Nordön/Sydön – Wellington-Blenheim-Christchurch-Auckland som kan väljas bort om man endast cyklar på en utav öarna. Det finns en hel del att skruva på jämfört med vad vi valt för denna resa, beroende på vilken budget man har.

Nedan är ungefärliga kostnader med en kurs på 6,2 *SEK (dec 2019).

Summering av våra kostnader per pers (ungefärliga)

VadAntalKostnad SEK ca (per pers)Notering
Boenden 2613500Dyrare boenden på hotell 5 nätter annars B&B/AirBnb
Hyrcyklar24500
Cykelväskor 250003 väskor Front/Midi/Back
(Behålls och används fler gånger.
Går även att låna/hyra)
Boende/Utrustning totaltca23 000
Aktiviteter
(utöver cykling)
Hobbiton2750Biljett inklusive lunch
(Kan väljas bort)
Bungyjump Taupo11200
Jetboat2885
Te Puia Geyser2500Inkl maorishow
(Kan väljas bort)
Treewalk Rotorua2200
Aktiviteter totaltca3 535
Transporter
Flyg Gbg-Auckland tur/retur 13 dec-9 jan29000Inkl service/försäkringstillägg
(Kan väljas bort)
Flyg Christchurch-Auckland2500
Tåg Blenheim-Christchurch2950
Färja Wellington-Picton2500
Transporter totaltca10 950
Mat
Som hemma (Lunch/middag)
Totalt per pers exkl mat caSEK37 500
Ungefärlig budget för oss dec 2019/jan2020 med 4 veckors ledighet och 26 övernattningar

Utrustning & packning

Cykelväskor – köpte vi hemma. Vi valde Topeak och modellerna Front, Mid samt Backloader. Dessa modeller är relativt kompakta, små och lätta. Vi kan återanvända dem fler gånger än enbart till denna resa.Sammanlagt vägde vår packning cirka 8 kilo/pers.

Vi valde att hålla nere packningen till minimum för att kunna köra på alla olika trails då många av dem går i skogen. Hade vi haft tyngre och mer skrymmande packning skulle det varit svårt (en del omöjliga) att köra på dem.

Väskorna rymmer mer än man kan tro och ingen av oss upplevde att vi saknade något under dessa veckor. Fördelen med att ha en liten packning är ju att du använder allt i den och inte åker omkring med en massa onödigt. Jo – badtofflor och hårtork hade jag kunnat dumpa hemma och få lite extra utrymme.

Packlistan finns i ett annat inlägg här på bloggen.

Cyklar – vi hyrde Surly Disc Trucker från Natural High på plats i Auckland. De erbjöd oss att hämta cyklarna på Nordön och lämna tillbaka dem i Christchurch på Sydön, de har enheter på båda orterna. Det möjliggjorde en smidig planering för vår del och vi slapp packa cyklarna på inrikesflyget mellan Syd- och Nordön.

Vid en första anblick på uthämtningsstället var jag rätt skeptisk till dessa cyklar. Jag reagerade på att växlarna satt längst ut på styrändarna (shift bar ends) och tyckte att det kändes 80-tal. Jag tyckte också att bromsarna tog dåligt trots justering.

Men – det var ändå bäst att ge den en chans. När packningen satt på & vi börjat cykla kändes det okej. Jag vande mig snabbt med växlarna och cykeln gick fint när man väl fått upp lite fart på den. Under resans gång blev jag till och med bra kompis med Surlyn, den hade verkligen sina fördelar. Framförallt på annat underlag än asfalt – på grus och i skogen var den suverän och gjorde som bäst ifrån sig.

Den här cykeln håller för allt! Den är stabil och riktigt tålig, perfekt för en biketouring på olika underlag. Jag hade min egen sadel med mig och fick till en bra sittställning hela touren.

Boenden

Då vi reste över peakseason blev vi rådda till att boka alla boenden i förväg så att det inte skulle vara fullbokat. Vi ville cykla på andra platser än de största turistmålen vilket gjorde att vi valde B&B istället för hotell för de flesta övernattningarna.

Utbudet på dessa var bättre och det kändes också mer intressant att kunna ta del av Nya Zeeland på ett mer personligt sätt via den typen av boende. Prisläget var rimligt & det var bra att veta att vi fick frukost innan vi skulle påbörja cykeldagen.

Att ha alla boenden bokade hade flera fördelar- det förenklade att lägga in rutterna i navigatorn med en adress. Plus att det var skönt att veta att vi inte behövde lägga tid på att leta boenden varje dag efter cyklingen, den tog ju ofta hela dagen.

B&B-ställena är inte alltid synliga med skyltar så det var inte så lätt att se var boenden fanns/om det var något ledigt. Vi sparade både tid och energi på att ha allt förbokat. Dessutom kunde vi i lugn och ro välja standard på boenden hemifrån. Ingen gång blev vi besvikna på bilder kontra upplevelsen av bokningen. Tvärtom – ofta överträffade boendet bilderna.

Nackdelen var ju att vi var ”tvungna” att cykla den planerade dagsrutten oavsett väderlek eller hänsyn till om någon blev sjuk. Men fördelarna vann med hästlängder i detta fall även fast vi cyklade i monsunregn, storm och fick varsina lite tyngre förkylningar att tampas med.

Det finns massor av sajter för att boka boenden – många av våra bokades via Booking.com eller Airbnb. Här finns även en Nya Zeeländsk sajt Bookabach att kolla in. En del boenden bokade vi direkt på boendets hemsida efter tips i böckerna /webbsidor som nämns i ovan stycke. En nackdel var kanske att det inte är så generösa avbokningsregler för boenden – man får vara inställd på att få till sin dagsetapp som planerat.

Samtliga B&B var väldigt bra. Flera var fantastiska. Vi bodde ofta med storslagna utsikter & alla värdar var måna om att vi skulle vara nöjda med upplevelsen. Det var alltid rent & fräscht och standarden var över förväntan. Alla erbjöd duschartiklar inkl schampo och balsam, hårtork och annat som hör till ett badrum. Frukostarna var i 95% av fallen väl tilltagna, som cyklist äter man ju en hel del så det är en viktig faktor. Många boenden hade separata ingångar och de som inte hade det respekterade våra behov av enskildhet.

Flera gånger satt värdarna till kvällen/frukost och pratade med oss vilket gav en extra skjuts i upplevelsen av att förstå hur det är att bo på Nya Zeeland.

Vissa värdar överlevererade och erbjöd hämtning med bil när det var oväder – eller skjuts när våra kroppar inte hade ork att cykla uppför den långa avslutande backen till boendet på nytt för att få en middag på stan. Några erbjöd också gemensam middag. Alla boenden gav en väldigt positiv inramning till våra dagar.

Två gånger bodde vi på hotell. Vi längtade tillbaka till B&B på en gång.

Mat

Maten på Nya Zeeland går att variera helt efter egen smak. Det finns bra tillgång till restauranger överlag och caféer har oftast ett väldigt bra matutbud, många med riktigt bra Organic food som är superfräsch denna årstid (mycket kreativa rätter med grönsaker och tillbehör). Scones & pajer i olika utföranden är standard och funkar fint som mellanmål.

Prisläget är ungefär som hemma.

Det lokalproducerade ölet var alltid ett självklart val och smakade nästan alltid väldigt bra. Vinutbudet är superbt. Gingerbeer är en ny favorit. Vattnet dricks ur kran & glassen är finfin.

En bonus var att kaffet på Nya Zeeland rostas överallt och är nästan alltid extravaganza. Vart man än beställer en kaffe smakar den väldigt bra. Alla kaffeholkar ute på vägarna förgyllde cyklingen avsevärt. Det här är ju ett viktigt inslag i vardagen!

Väder

Sommaren sträcker sig från november-februari och när vi var där i december/januari hade man haft den varmaste november och halva december på länge. Tyvärr försvann det fina vädret då vi anlände och temperaturen åkte ned på rätt låga grader i inledningen av vår tour. Regnmillimterarna vi fick var fler än vad hela sommaren brukar vara totalt, vi hade några riktigt tuffa dagar med monsunregn och storm.

Det är värt att ha kläder i ull med sig, kvällarna är ofta svala och långbyxor och långtröja behöver finnas med i packningen. En regnjacka är också ett måste, den bör funka att ha som jacka även på kvällen.


Vi hade lättviktskläder i ull och regnjacka i lightweight – dessa använde vi flitigt. Detta utöver kortärmat och kortbent som vi hade i princip alla dagar. En väst och armvärmare är också ett måste. Det är många olika klimatzoner på öarna vilket gör att man får tänka till kring sitt klädval, det bör ej väga för mycket men täcka in såväl värme som kyla och väta. Ska man cykla mer söderöver på Sydön behöver man ha varmare kläder med sig.

Solen är väldigt stark när den är framme och vi hade några dagar som var rejält varma. Man måste ha hög solskyddsfaktor på – fast det är molnigt.

Aktiviteter

Det finns hur mycket aktiviteter som helst utanför cyklingen att ägna sin tid till på Nya Zeeland. Det är värt att planera in lite annat för att få uppleva ännu mer av vad landet erbjuder, det finns verkligen något för alla. Vi googlade på platser vi skulle besöka och vad som fanns runtomkring och tog hänsyn till det vid vår planering. Det blev Bungyjump, Jetboat, Hot Water Beach, Abel Tasmans Nationalpark, Varma källor, Cablecar & Botanisk trädgård, Hobbiton, Geyserbesök, Trädvandring med mera.

Det hade gått att göra så mycket fler saker så vi fick stryka en hel del mot att vi fick så många upplevelser på köpet av cyklingen. Men som sagt – väl värt att lägga in lite annat också tyckte vi.

Den enda nackdel jag kan komma på med denna biketour är att den skapar ett behov av att göra en ny!

4 svar till “Summering av Biketour Nya Zeeland”

 1. Vad häftigt. Ju mer jag läser blir jag sugen i sommar (vet sämsta tiden pga vinter) att mellan landada i nya zeeland och cykla. Ska hälsa på brorsan i Australien. Det jag funderar på är hur gör man med packningen som man ej ska ha på med sig, kan man hyra cykel och lämna i en annan stad. Vi som åker cyklar, gravel, MTB och downhill.

  Gilla

  1. Hej! Vad kul att du hittat min sida!
   Vi hyrde cyklar i Auckland och lämnade dem i Christchurch – det gick bra. Vi lämnade det som inte skulle med hos en bekant i Auckland, dit vi återvände innan hemresa. Kanske finns det något forum på Facebook om Svenskar som bor på NZ som man kan rådfråga eller till och med få ”köpa in sig hos” med packning? Annars kan man kanske fråga cykeluthyrningen jag tror de är vana att lösa det mesta. Det var verkligen en oförglömlig upplevelse att cykla där så jag rekommenderar det starkt!

   Gilla

 2. Hej!

  Jag heter Annika Skoglund. Jag är väldigt intresserad av att lära mig mer om Nya Zeeland och framför allt att utforska öarna. Är det någon idé att hyra/köpa en cykel för att åka omkring i städerna och utforska istället för att köra husbil? Jag antar att det är trångt på vissa ställen i städerna. Jag är inte så van vid att köra husbil så bara det är ju en utmaning… Kan du ge mig några tips?

  Gilla

  1. Hej Annika
   ursäkta sent svar. Jag tycker alla gånger att det är mer värt att hyra en cykel än att åka husbil runt på öarna. Detta då man kommer mycket närmare naturen och inte blir hänvisad att åka på bilvägarna i första hand utan kan välja bland alla de cykeltrails som finns i landet. Nya Zeeland är oerhört cykelvänligt, man kan tänka å att vissa delar av öarna är kuperat och kräver en hyfsat god kondition men som sagt man kommer åt så fina vyer som inte går att komma med bil. I städerna upplevde vi inte att det var jättetrångt, det var egentligen bara Auckland som var så pass stor stad att det blev jobbigt att navigera i den. För övrigt är inte städerna så stora att det är störande att dela med biltrafiken. Vilken av öarna har du tänkt att bege dig till? Vi hyrde våra cyklar på en uthyrare i Auckland och kunde lämna dem på sydön sedan, det var väldigt praktiskt. Beroende på hur din kondition är så skulle jag säga att Timber Trail var något utöver det vanliga. Men det var även väldigt häftigt att cykla omkring i områdena runt Rotorua med alla varma källor. Vi hade lite otur med vädret längs nordöstra kusten men de vyerna är ju väldigt fina, dock rätt kuperade. Hoppas du får lite inspiration du är välkommen att höra av dig om du vill veta mer!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: